Το σκληρό σιτάρι καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος!

Το Νοέμβριο γίνεται η σπορά στα χωράφια και έως τον Ιούνιο οι αγρότες φροντίζουν την καλλιέργειά τους μέχρι να έρθει η στιγμή που θα τα θερίσουν.

.

Μεγάλες αλωνιστικές μηχανές κόβουν το φυτό

και ξεχωρίζουν στο στάρι

το οποίο και μεταφέρουν στο μυλο. Εκεί το στάρι αποθηκεύεται μέχρι να έρθει η ώρα της επεξεργασίας.

Τα στάχυα μπαίνουν σε μεγάλες κυλινδρικές αποθήκες τα σιλό.

Στο μύλο, το στάρι πλένεται με νερό και αφού μαλακώσει, το ξεφλουδίζουμε και το εσωτερικό το αλέθουμε μέχρι να γίνει λεπτό σιμιγδάλι

Το εξωτερικό κομμάτι του σταριού, το πίτουρο, αποτελεί μια από τις αγαπημένες τροφές των ζώων. Το σιμιγδάλι μεταφέρεται στο μακαρονοποιείο κι εκεί ανακατεύεται με νερό.

Στη ζύμη αυτή δεν προσθέτουμε κανένα άλλο συστατικό γι’αυτό και το μακαρόνι θεωρείται μια πιο τις πιο αγνές και υγιεινές τροφές.

Αφού μαλακώσει αρκετά η ζύμη, την πιέζουμε μέσα σε μεταλλικές φόρμες που έχουν χαραγμένα πάνω διάφορα σχήματα ζυμαρικών κι έτσι το ζυμάρι παίρνει το σχήμα του μακαρονιού που θέλουμε να του δώσουμε.

Στη συνέχεια τα μακαρόνια μπαίνουν σε μεγάλους φούρνους οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τους 100°.

Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε την υγρασία, επιτρέποντας στο ζυμαρικό να διατηρηθεί για πολλά χρόνια χωρίς να χαλάσει.

Μόλις βγουν από τους φούρνους, συσκευάζονται με αυτόματες μηχανές

και μπαίνουν σε κιβώτια

Τέλος, τα φορτηγά της Μέλισσα τα μεταφέρουν

στα μπακάλικα για να φτάνουν στο σπίτι και στο πιάτο των μακαρονάδων όλου του κόσμου!